gambar hiasan
Bahan A
3 gengam Cili kering ( direbus dan dikisar)
3 biji bawang merah dikisar
5 biji bawang putih dikisar
Sedikit belacan dikisar
Bahan B
Air asam jawa/asam keping secukup rasa masam
Gula Kabung/Gula Merah/ Gula biasa secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara memasak
1-Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau kemudian masukkan belacan
2-kemudian masuk cili kering yang telah direbus dan dikisar
3-Tumis cili hingga sebati bersama bawang
4-Masukan semua bahan-bahan B
5-Tumis sambal agak lama lebih kurang 2 jam 30
bg pastikan cili betul-betul masak sehingga warna cili bertukar merah
hati...bergantung pada kuantiti cili yang dimasak
6-Tambah apa-apa hingga menjadi
Kemudian hidangkan Bersama Nasi lemak, telur, ikan bilis dan timun...Selamat Mencuba..sy dah cuba dah...alhamdulilah..seronok dapat masak untuk sahabat2..
No comments:
Post a Comment